„Continuitatea daco romană este doar o legendă”

Toth Endre este cercetător al provinciei romane Dacia. El a dezvăluit, teoria continuității daco-romane, ca fiind o legendă de vreo 500 de ani, o teorie care de altfel nu are de a face cu nici un fel de științificitate. Potrivit cercetării românești, după prăbușirea stăpânirii imperiului în această zonă, autohtoni daci au rămas pe teritoriul Ardealului de astăzi preluând obiceiurile și limba romanilor, adică s-au romanizat. ,, Potrivit acestei teorii, atunci când stăpânirea romană s-a încheiat, populația a rămas pe loc, deci cei care locuiesc acuma în zonă sunt românii care au locuit regiunea de la începuturi ,, astfel a fost schițată teoria de savantul Toth Endre.

 

La sfârșitul secolului 15, în timpul lui Matia Corvin, călători străini de origine italiană care vorbeau o limbă neolatină au descoperit că o parte din țărani vorbesc o limbă asemănătoare cu al lor. Cronicarul de curte al regelui Matia, Bonfini, a expus vederile sale, după care: dacă în vechime pe teritoriul transilvan au locuit daci, atunci înseamnă că locuitorii de atunci au fost descendenții acestora. Această credință a supraviețuit 500 de ani fără a fi dovedită vreodată științific.

Toth Endre a expus auditorului realizările civilizației romane, realizări ce ne afectează și astăzi . Lor le putem fi recunoscători că astăzi folosim litere latine, ei au folosit la scară largă cărămida arsă și mortarul, ei au realizat primele rețele de drumuri continentale și au construit primele apeducte.

Imperiul s-a întins din Britania până-n Balcani, romanii au încercat să întrețină relații cordiale și cu vecinii lor, această orientare s-a materializat prin tratate de neagresiune s-au la nevoie de ajutorare reciprocă. Împotriva credințelor puternic răspândite, romanii au cucerit cu forța destul de puține teritorii, majoritatea teritoriilor au fost alipite ca urmare a unor tratate încheiate cu diverse triburi, orașe s-au federații. Legiunile au reacționau doar dacă erau atacate. Atât Burebista cât și mai târziu Decebal au reprezentat pentru romani surse de îngrijorare, această îngrijorare a fost unul din motivele care l-au convins pe Traian să decidă atacarea și alipirea Daciei la imperiu.

În timpul stăpânirii romane populația băștinașă a preluat destul de ușor modelele unei civilizații mai avansate, care permitea un stil de viață mai comod, la sfârșitul acestui proces localnicii au renunțat la propria limbă și au folosit în locul ei latina vulgară. Însă, nu există dovezi care să arate romanizarea dacilor pe teritoriul Daciei antice, asta pentru că conform cercetătorului acest fenomen s-a petrecut în Macedonia, după ce din jurul anului 250 au început în paralel cu părăsirea militară a provinciei, transferurile populației în Macedonia unde a fost creată o nouă provincie numită Dacia Nova.

Cercetarea mormintelor din epoca romană le-a produs temeri serioase cercetătorilor români deși aceste cercetări ar clarifica lucrurile, potrivit lui Toth Endre nu avem nici o dovadă care să vorbească despre rămânerea pe loc a dacilor și romanizarea acestora pe teritoriul provinciei Dacia. Din timpul stăpânirii romane au rămas în Dacia în jur de 3000 de inscripții. Din acestea doar aproximativ 2,5 % păstrează nume de origine daco-tracică, adică ponderea etnică a acestora era nesemnificativă. În comparație pe teritoriul Austriei materialul onomastic de origine celtică este estimată la 27 %.

Etnogeneza românilor a avut loc la sud de Dunăre, urmele arheologice nu atestă nici un fel de continuitate în fosta provincie romană Dacia, a accentuat cercetătorul Toth Endre. Acesta a mai spus că pentru un istoric teoria nu este o chestiune politică ci subiectul unei dezbateri științifice.

Sursa : http://www.maszol.ro/index.php/kultura/24272-toth-endre-regeszprofesszor-csak-legenda-a-dakoroman-kontinuitas

Tradus de Sucre Bolivar la 22 martie, 2018.

Un gând despre „„Continuitatea daco romană este doar o legendă””

  1. Toth Endre

    Poate ca stii ca numele de toth in ungureste inseamna slovac :d

    “Imperiul s-a întins din Britania până-n Balcani, romanii au încercat să întrețină relații cordiale și cu vecinii lor, această orientare s-a materializat prin tratate de neagresiune s-au la nevoie de ajutorare reciprocă.”
    Da, sunt destule teritorii care romanii le au ocupat in urma unor “donatii/mosteniri” ereditare/matrimoniale… dar restul de teritorii au fost cucerite ca asa au vrut imparatii romani.

    Au existat tratate de neagresiune prin care romanii CUMPARAU PACEA triburilor vecine; asta s a intamplat si cu romanii care au fost invinsi de Decebal in 87 d. Hr. Dacii au primit ingineri, bani etc ca sa nu I mai atace pe romani.

    “Împotriva credințelor puternic răspândite, romanii au cucerit cu forța destul de puține teritorii, majoritatea teritoriilor au fost alipite ca urmare a unor tratate încheiate cu diverse triburi, orașe s-au federații. Legiunile au reacționau doar dacă erau atacate.” – in continuarea acestei fraze atunci romanii nu aveau de ce sa intretina zeci de legiuni… corect? Toti vecinii erau pasnici “))))

    Atât Burebista cât și mai târziu Decebal au reprezentat pentru romani surse de îngrijorare, această îngrijorare a fost unul din motivele care l-au convins pe Traian să decidă atacarea și alipirea Daciei la imperiu. – dacii erau periculosi pentru romani deoarece romanii doreau sa si extinda imperiul; la fel cum si turcii erau periculosi pentru ungurii din Evul Mediu pentru ca si regilor unguri le ar fi placut sa stapaneasca: “ (…) partile tataresti, toata Podunavia si tot pana la Marea cea Mare” si daca se putea chiar si Constantinopolul sau Bagdadul. :)))

    In plus… pentru romani, Dacia era foarte bogata in aur si argint… in vreme ce Imperiul Roman in sec. I d.Hr. Se afla intr o criza economica destul de mare…. In opinia istoricului francez Jerome Carrcopino ceea ce a furat Traian din Dacia s ar fi ridicat cam la 1600 tone aur si 3000 tone argint. Cu aceste bogatii Traian a facut cadou din partea statului o suma importanta fiecarui cetatean roman, populatia a fost scutita de impozite pe 3 ani si a facut imense constructii in Roma si in restul imperiului.
    Ma intreb evident retoric…. cate mii tone de aur si argint au fost extrase din muntii Apuseni in timpul ungurilor si austriecilor??

    Exista ipoteze (deocamdata neverificate) ca Matei Corvin a deturnat parte din ajutorul financiar vest european care era destinat lui Vlad Tepes in lupta contra turcilor. Poate din acei bani regele ungur a finantat o parte sau in totalitate maretele constructii din Buda si Pesta.

    Apreciază

Lasă un comentariu